Жена забелязала посегателството и спряла тежката техника

Поредно посегателство срещу дюните по Южното Черноморие, този път в Ахтопол. Жена забелязала багер да унищожава растителността върху дюните. Тя успяла да спре тежката техника и подала сигнал до всички институции.

Кой и защо копае на брега при Созопол?

Багер е унищожил дюна, която е част от Природен парк "Странджа" и Натура 2000. Управителят на плажа обясни пред екипа на NOVA, че има просто разчистване на терен от храсти, за да бъдат поставени дървени скари за плажуващите.

В петък около 15,30 часа жител на Ахтопол, вървейки към централния плаж, чува шум от тежка техника и чупене на клони. Само след секунди вижда и машината. Младата жена заснема нарушителя, и веднага подава сигнал в РИОСВ. Видеото предизвика възмущение и в социалната мрежа, и сред хората, свързани с Ахтопол. Любители орнитолози разказват, че мястото е и част от прелетния път на птиците "Виа-понтика", а на метри от разрушената дюна гнездели няколко вида птици.

Прекратиха делото по унищожаване на пясъчни дюни в местността "Каваци"

От екоинспекцията в Бургас обясниха за NOVA, че са направили предписание на кмета на Ахтопол. Оказва се, че тежката техника е наета от управителя на плажа. Той обясни, че искали да почистят храсти, за да сложат дървени скари, по които летовниците са стигат по-лесно до плажа. А природозащитниците настояват за наказания.

От Министерството на туризма увериха, че извършват проверка по сигнала. Ако бъде установено нарушение, концесионерът на плажа ще дължи глоба или неустойка. От Регионалната екоинспекция в Бургас обясниха за NOVA, че в първи я работен ден от новата седмица ще извършат проверка  на място. Ако има нарушения, естествено, ще има и санкционирани.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.