От Министерството на туризма назначиха проверка по случая

В Созопол започва извънредна проверка на централния плаж. Причина е изграждането на защитна дига от концесионера. Багерът там започна работа преди повече от седмица.

Местни хора се събраха и започнаха да събират подписи срещу изграждането на защитното съоръжение. Общината поиска работата да спре. Сега се очаква какво ще покаже проверката на две министерства - на туризма и на околната среда. Обяснението на концесионера е, че така този плаж ще бъде предпазен от бурното море през зимата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Намирам, че намесата тук, на плажа, в града, който е архитектурен резерват от 1974 г. е грубо нарушение на законите. Няма никакви съгласувателни процедури с НПК за тази дига, а и тя не се налага. Концесионерите се обосноваха с това, че така се предпазват заведенията”, каза протестираща.

ЗАРАДИ БАГЕР НА ПЛАЖА: Напрежение и подписка в Созопол

 „Ние не бяхме уведомени от концесионера за неговото намерение. Получихме информацията от граждани, които са установили натрупването на дигата. Концесионерът впоследствие поиска среща, за да обясни какво точно прави. Община Созопол е сезирала Басейнова дирекция и РИОСВ. Други правомощия нямаме, защото плажът е изключителна държавна собственост”, посочи кметът на Созопол.

 

 

„Тази мярка се извършва за първи път и затова хората са притеснени какво се случва. Пясъкът е тук и никой няма да го изнесе. Вземат се превантивни мерки, ако придойде голяма вълна. С нищо не се нарушава екоравновесието”, коментира концесионерът на плажа Илиян Иванов.

УНИЩОЖЕНИ ДЮНИ: Проверяват сигнали за къмпингите "Смокиня" и "Каваци" (ВИДЕО)

„Беше извършена незабавна проверка. Констатирахме изградена пясъчна дига с цел превенция от вредното вълново въздействие. Изследване показа, че багерът попада във водния обект.”, заключи представителят на Басейнова дирекция Сабина Русева.

Затова концесионерът  ще бъде глобен. А  за да се успокоят местните кметът на Созопол призова Министерството на туризма да извърши незабавна проверка.

 

Репортер: Цеца Алексова

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.