Архивите на Националната библиотека пазят ценни данни за началото на празника у нас

Шествие, ученици, учители, просветители. Откакто се помним, денят, в който почитаме светците, дарили ни писменост, изглеждата така. Но така ли е било в началото? И кога всъщност е било то? Отваряме архива на Националната билбиотека, носеща името на светите братя Кирил и Методий. Във фонда й откриваме изключително ценни оригинали на вестници, излизали на територията на България още през Възраждането.

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

"През годините можем да уловим, чрез текст и снимки, как този празник е бил честван и отбелязван във времето. 1857 година на страницита на "Цариградски вестинк" Йоаким Груев призовава да започне едно всенародно честване и отбелязване на тази паметна дата и първите чествания всъщност, са точно от този период", разказва Юлия Карадачка - главен библиограф в Национална библиотека.

Първото честване се провежда само в Пловдив на 11 май 1851 година, обясняват от Националния исторически музей, който отново отвори вратите си за посетители. Честавнето е в епархийското училище, носещо името на солунските братя. А инициативата е на Найден Геров.

НА 24 МАЙ: Българските актьори с поздрав за зрителите на NOVA (ВИДЕО)

Така, от празник в чест на двамата просветители, 11 май се превръща в празник на българката просвета, българската писменост и на българските училища. А когато църковната реформа от 1916 година приема грегорианския календар, датата 11 май се заменя с 24. По-късно църквата връща датата 11 май за честване на светите братя Кирил и Методий, а светският официален държавен празник остава 24 май.

А празненствата излизат и извън пределите на България. Светите братя се честват в Сърбия, Украйна, Беларус, след това - Гърция, Чехия, Словакия, Северна Македония. В края на 20 век Папа Йоан Павел Втори обявява братята Кирил и Методий за покровители на Европа.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.