Коментар на директора на Театър „София“ Ириней Константинов и директора на Музикалния театър Марияна Арсенова

Оптимистинчна прогноза за театрите след рестарта на културния живот у нас. В момента спектаклите под открито небе са възможни при много строги мерки за безопасност, сред тях са носене на маски и дезинфекция на входа. Заради физическата дистанция, която трябва да се спазва, представленията могат да се играят при 30% заетост на местата. Заради многото  желаещи, немалко театри започнаха да търсят варианти за по-големи сцени на открито.

„Първите представления на открито, които направихме, бяха истинско вълнение както за артистите, така и за публиката. Пропускат се по двама, местата са разделени, раздават се маски – всички тези ритуали си бяха някаква театрална форма. Под маските на зрителите обаче разбрахме, че има блясък и че те искат да бъдат там. Това го доказа и бързата разпродажба на всички билети“. Това каза директорът на Театър „София“ Ириней Константинов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Ананиев: Скоро ще дадем възможност да влезем в театрите и оперите

„Така решихме и да направим и театър пред стълбите на Театър „София“, където да има повече пространство и по-голяма площ. Отправих покана към всички мои колеги, които искат, но нямат възможност безвъзмездно да играят на нашата сцена“, каза още той.

И допълни: „След цялото затишие, изведнъж сега предстоят до края на май и юни да се играят общо 40 представления“.

Отпускат нови 5 млн. лв. за подпомагане на свободните артисти (ВИДЕО)

„В началото, след въвеждането на извънредното положение, всичко беше много стресово и тежко. Хората в театъра не знаеха какво се случва, но постепенно с появата на информация, те свикнаха с мисълта, че след огромните успехи, които имаше театърът, идва време, в което човек трябва да се спре за малко. Беше странно“, коментира директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

„Въпреки всичко ние не престанахме да комуникираме с хората през социалните мрежи. Осъществявахме и различни събития онлайн“, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.