В петък следобед багер премина през тях, за да направи пътека, върху която да бъдат поставени дървени скари

Проверка на еко експерти от Бургас, след разораването на част от плажа в Ахтопол. В петък следобед концесионерът мина там с трактор, за да постави дървени скари за удобство на  плажуващите. Дали наистина е увредил дюните? Какво установиха еко-експертите?

Проверката на РИОСВ днес, на място установи, че тежката техника е работила върху съществуваща пясъчна пътека, с цел поставянето на нови дървени скари. Установено е също така, че в края на пътеката е засегната активната част на плажната ивица, върху която по принцип се образуват „зараждащи се„ дюни.

Багер унищожи дюни на плаж в Ахтопол

„Това, за което съм тук е да заснема това, което е нарушено като терен и да се съпостави със специализираните карти на дюните, които са приети“, каза Станислав Георгиев - експерт РИОСВ-Бургас.

Той не се ангажира с мнение дали тракторът е чистил върху дюни. Концесионерът, който в петък следобед е управлявал трактора, също не може да определи дали с дейността си е увредил природна забележителност

„Дюни са може би тука отзад. Искаме да пуснем дървена пътека, която идва отгоре от паркинга, за да могат да слизат хора в неравностойно положение, инвалиди и майки с колички“, каза концесионерът Галин Вълчев.

Заснетите днес кадри ще бъдат анализирани заедно с Агенцията по кадастъра и едва тогава от  РИОСВ  ще кажат има ли увредени и какви дюни. "Това са „ зараждащи” се дюни. Така, е най-вероятно, когато техниката е преминала е засегнала част от тази плажна ивица", заяви директорът на РИОСВ - Бургас.

Рекордни концентрации на микропластмаси в Средиземно море

„Ако наистина се установи че е дюна, както съобщиха от РИОСВ, и ако нейната цялост е нарушена, ще бъде наложена глоба. По закон тя е между 10 и 50 000 лева“, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Концесионерът на обекта пък обяви, че ако бъде наложена санкция от 10 000 лева, той ще я приеме.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.