8 жени са убити от партньорите си от 13 март насам

Тревожна статистика - ръст на домашното насилие. Осем жени са загубили живота си, убити от своя партньор от началото на извънредното положение. Това обявиха от Български фонд за жените.

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите. Случаите, за които се търси помощ в момента са много по-тежки от преди, според специалистите. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370.

Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение

 

 

„Изолацията е това, което предизвиква още по-голяма епидемия от насилие. Отдавна алармираме, че всяка трета жена е жертва на такова. Оказва се, че в изолация случаите са се увеличили почти двойно. Нещо повече – начините, по които се упражнява насилие са в пъти по-жестоки“, обясни в предаването „Здравей, България“ Гергана Куцева от „Български фонд за жените“.

Отвориха телефонна линия за жертвите на домашно насилие

Според нея причините за нарастването на агресията по време на извънредното положение може да са различни – от загуба на работа, загуба на авторитет, злоупотреба с алкохол, финансова несигурност и други.

Подробности по темата гледайте във видеоматериалите

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.