Те започват да работят и в закритите си части от 1 юни

От 1 юни заведенията за хранене започват да работят и в закритите си части при спазване на всички изисквания за безопасност. Сега обаче на преден план излиза въпросът с по-ниското ДДС. От бранша твърдят, че има неясноти около намаляването на 9%. 

„Според новата заповед на министър Ананиев в закритите части на заведенията трябва да се носят маски. Според нас обаче това трябва да отпадне, защото няма как хората да се хранят, ако носят такива“. Това заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Какво е бъдещето на ресторантьорския бизнес у нас след кризата?

„Пуснали сме писма в тази връзка до Министерството на здравеопазването, както и до Министерството на туризма. Очакваме реакция в тази връзка“, коментира още той в студиото на „Здравей, България".

„По-голямата болка на част от нашите колеги е, че се забавя отварянето на нощните заведения. Тези хора вече три месеца стоят без работа. Как ще има клиенти на морето, без да могат да посещават такъв тип обекти?“, запита той.

Шеф Манчев: Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително добра мярка

„Ще приемаме клиенти, както е предвидено в заповедта на министъра. Персоналът ще носи маски, ще има дезинфектанти на достъпни и видими места. Няма да се допускат повече от четирима души на маса, освен ако не са от едно семейство“, коментира Димитър Найденов, който е един от собствениците на ресторант в Бургас.

Ресторантьорският бранш до момента е един от най-засегнатите от кризата с коронавируса, тъй като според собственици на заведения при тях мярката 60 на 40 не действала. Затова сега се надяват на глътка свеж въздух с намаляването на ДДС. Припомнят скока на цени на продукти, минималната работна заплата през последните години и ниската покупателна способност на българина. 

 

 

„По този начин нашата крайна цена дълго време не е могла да бъде променяна в посока нагоре, докато отдолу разходите са повдигат и затискат. Това затваря ножицата и минимизира печалбите на бизнеса, които са необходими, за да се поддържа добрата услуга и качество на продукта на крайния продукт. Намаляването на данъчната тежест на 9% ще освободи малко примката около врата на бизнеса и ще му даде възможност да се стабилизира в този така критичен момент”, смята Димитър Найденов. 

Представители на бранша са доволни от намаляването на ДДС-то на отрицателен процент, но смятат, че това не е антикризисна мярка. 

„За нас такава мярка щеше да бъде, ако бяха приети 5%, които поискаха от бранша. Ние сме съгласни и на 9%, но това не е антикризисна мярка. Това е изравняване на бранша с хотелите”, каза Емил Коларов. 

И допълни: “Уговорката ни беше да включва всички услуги на ресторантьорския брнаш, без акцизните стоки. В момента не е записано точно така. В момента е записано само на приготвени и неприготвени храни. Безалкохолните не са включени в тази заповед. В момента е написано само приготвени и неприготвени храни”. 

Дали ще се отразят промените в крайната цена за клиента било решение и избор на всеки ресторантьор.  

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.