Коментира председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов

„В момента работим с 20% от градините на ресторантите. Отварянето вътре в ресторантите ще ни даде страшна глътка въздух. Да, намалени са местата, но вече ще работим и вътре, и вън. Ще могат да работят и колегите, които нямат градини”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Очакванията му са и тази, и следващата година да бъдат много тежки за бранша.

„Много от хората все още са застрашените от фалит. Някои няма и да отворят”, коментира Алибергов. По думите му намаленият ДДС ще помогне.

Шеф Манчев: Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително добра мярка

„Туристическият сезон едва ли ще бъде спасен, но правим всичко възможно да спасим каквото можем”, каза Алибегов.

Той коментира още, че всички гледат ДДС, но никой не говори за вдигането на минималната работна заплата в бранша на 800 лева от настоящите 610. „В нормална обстановка за такова вдигане ще са нужни 4 години, а ние го предлагаме сега веднага с намаляването на ДДС. Това като приход за бюджета за една година ще е 72 милиона. А приходът от ДДС ще е, когато има обороти”, каза Ричард Алибегов.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.