Какво представлява тя - коментира говорителят на Комисията Александър Андреев

От Централната избирателна комисия изготвиха пътна карта за дистанционно и електронно гласуване. Какво представлява тя и кои са стъпките, които ще бъдат предприети, в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Тази пътна карта очертава основните етапи и дейности, които ЦИК трябва да извърви, за да могат да бъдат проведени трите експериментални вота със системата за дистанционно и електронно гласуване в три вида избори, включително и частични”, коментира Андреев.

Гласовете при експерименталното дистанционно и електронно гласуване, подадени чрез системата, няма да бъдат отчетени като реални резултати в дадените избори, посочи говорителят на ЦИК. Той допълни, че това се прави за целите на експеримента.  

„То ще бъде доброволно за избирателите, които имат избирателни права, за да преценят предимствата и недостатъците на системата”, каза Андреев.

Той коментира и забраната за оповестяване на exit poll данни в изборния ден. „И тук Комисията поставя слабите страни на сегашната уредба. Ние не предлагаме конкретно да отпадне. Сега действащата уредба не е ефективна. Голяма част от exit poll-овете се публикуват в социалните мрежи, където не може да бъде осъществен ефективен контрол”, посочи Александър Андреев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.