Отговорите - от проф. Николай Овчаров

Говорил ли е Дракула на български и имало ли е вампири у нас? Отговорите дава известният наш археолог проф. Николай Овчаров. Само преди ден той представи новата си книга "Дракула - българската версия".

Проф. Овчаров: Граф Дракула е говорел на чист български език

В нея на базата на стотици средновековни документи се доказва, че господарите на Влахия и Молдова през ХV-ХVІ в. пишат и мислят на български език. Те са потомци на българските боляри от ХІV в., управлявали земите на север от Дунав до Карпатите и в пространството между реките Дунав и Днестър. След падането на България под османска власт в края на това столетие именно те приемат стотици боляри, писатели и художници, бягащи от властта на иноверците.

Те развиват неимоверно държавността и културата в княжествата Влахия и Молдова. Така се появява явлението „България след България”, защото именно тези княжества продължават много успешно българските държавни и културни традиции.

"ДРАКУЛА - БЪЛГАРСКАТА ВЕРСИЯ" - новата книга на проф. Николай Овчаров

Може би най-известен сред влашките господари е Влад ІІІ Цепеш по прякор Дракула. Той е един от най-последователните борци срещу османската напаст. Неговите врагове го мразят и го обвиняват, че пиел кръвта на противниците си. Именно върху тази неправдоподобна теза ляга и романът на Брам Стокър Дракула, който поражда мита за вампиризма на влашкия господар. Огромният интерес в света към Дракула създава т. нар. „Дракула-туризъм”. Хиляди хора пристигат в Румъния, за да видят измисления замък Бран край Брашов.

Всъщност столица на Влашкото княжество е днешния румънски град Търговище, където има много запазени средновековни дворци и църкви. В България също могат да се открият следи от легендарния Дракула. През последните години екипът на проф. Николай Овчаров разкрива крепостта в Свищов, където е документално известно, че Влад ІІІ Цепеш е резидирал през зимата на 1462 г. След пълното й разкриване тя ще се превърне в привлекателно място за културно-историческия туризъм у нас. 

С видния наш учен разговаря Иво Тодоров. 

Подробности - във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.