"Мръсният Хари" - една от най-ярките звезди на киното днес навършва 90 години

Леко присвити очи, пура между стиснатите устни, високи, обветрени скули и неумолимост в очите - това е Клинт Истууд, последната уестърн легенда в Холивуд. Един от най-ярките звезди на киното днес навършва 90 години, но като че ли засега „Мръсният Хари“ не мисли да прибира оръжието в кобура. "Целият ми живот е една голяма импровизация", казва Истууд. И не спира да импровизира.

КАК СЕ ПРОМЕНИ АКТЬОРЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Истууд е роден през 1930 г.  Радва на кариера, обхващаща седем десетилетия и повече от 50 филма. Освен „Оскари“ за „Unforgiven" и "Million Dollar Baby“, Златна палма за цялостно творчество от фестивала в Кан, каталогът на Истууд съдържа и няколко провала.

"Мисля, че той ще продължи да работи, докато може ... изглежда, че има творчески стремеж, който го движи", каза пред АФП Тим Грей от Variety.

Истууд намекна за бъдещи проекти, но все още не беше потвърдил никакви планове, преди пандемията на коронавируса да затвори всички продукции през март. В интервюта той е изразявал объркване по въпроса защо светила като Били Уайлдър и Франк Капра напускат бизнеса в по-млада възраст и е говорил за желанието си да продължи да работи, докато намира проекти, които „си струва да бъдат изучавани“.

Въпреки че обяви оттеглянето си от актьорски участия след „Gran Torino“ през 2008 г., Истууд се завърна пред камерата четири години по-късно в "Trouble with the Curve" и отново през 2018 г. в "The Mule."

Актьори, които са станали успешни режисьори (ГАЛЕРИЯ)

Освен че продължава да надзирава Malpaso Productions, Истууд - бивш кмет на Кармел, Калифорния - остава политически ангажиран, като подкрепяше оттеглилия се от надпреварата кандидат за президент Майкъл Блумбърг.

Като баща на осем деца от шест различни жени и богат с внуци дядо, Истууд вероятно днес ще стане обект на много прегръдки и целувки. Само две от жените му са имали честта да бъдат негови съпруги. Част от децата му са от тайни афери и изневери, които той пъроначално не искаше да признае за свои. След години Клинт успя да се сближи с всички осем и за първи път всички те дойдоха, за да го подкрепят заедно на премиерата на филма му The Mule в Лос Анджелис на 10 декември 2018г.

Многократно печелилият награди "Оскар" актьор, станал режисьор, който направи девет филма в десетилетието след 80, не е изразявал желание да се оттегля преди годишнината. Освен това той няма да прави шумни купони.

"Просто ще направим семейно нещо - много, много спокойно ", заяви 34-годишният му син Скот пред "Access Hollywood".

"Определено ще донесем торта. Вероятно няма да му хареса."

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ:

През 2005 г., когато получава "Оскар" за режисура за "Момиче за милион долара", Истууд е на 74 години. Това го прави най-старият носител на отличието. За капак, на церемонията по награждаването го придружава не кой да е, а майка му, която тогава е на 95 години.

Извън актьорството, Истууд се пробва и в политиката. През 1986 г. е избран за кмет на Кармел, Калифорния и работи на този пост две години.

ЦИТАТИ:

"Обичам да режисирам точно толкова, колкото обичам да играя."

"Всъщност доста хора са ме молили да дам автографа си върху пистолетите им."

"Обичам да работя с актьори, които нямат какво да доказват."

"Целият ми живот е една голяма импровизация".

Ето още някои интересни галерии за знаменитости:

Звезди, заснети в неловък момент (ГАЛЕРИЯ)

Колко различни са звездите с и без грим? (ГАЛЕРИЯ)

Известни личности, които са били учители в миналото (ГАЛЕРИЯ)

16 холивудски двойки, чиято раздяла разстрои феновете им (ГАЛЕРИЯ)

Джесика Алба: Отвлякоха ме, когато бях на 15 (ГАЛЕРИЯ)

Децата на някои от най-известните красавици в света (ГАЛЕРИЯ)

Звезди, които са успели въпреки здравословните си проблеми (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.