Отслабва ли пандемията?

„Животът се връща към нормалното си темпо, но той никога няма да бъде същият, както преди. Фокусът на тази криза бе здравният аспект. Преди пандемията Китай бе „световният завод” за всякакви продукти. Там се произвеждаше всичко, но в тази криза хората разбраха, че да сложиш всички яйца в една кошница не е много добре решение. Китай никога повече няма да бъде такъв завод. Тепърва предстои да видим мащабите на икономическите последици от кризата.” Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

14 нови случая на коронавирус у нас

Той обясни, че за да се добие ценна информация относно вируса, са нужни поне 12 месеца. Все пак към момента светът знае и разполага с много повече, в сравнение с началото на заразата.

„Вирусът ни пощади. Той беше с нисък интензитет в страната, включително и благодарение на предприетите противоепидемични мерки. Подготовката е нещо, което винаги трябва да бъде налице. България трябва да се подготви със запаси от кръвна плазма, независимо дали ще има втора вълна у нас”, заяви Симидчиев. Според него в България има достатъчно специалисти, които могат да работят това, както и голям брой преболедували.

Д-р Симидчиев поясни, че общественото здраве е изключително важна част от медицината. По негови думи то мисли не само за индивидуалното здраве, а за това на цялата нация.

Проф. Витанов: Стоим срещу вратата, на която пише: „Край на медицинската част на кризата”

Пулмологът коментира и теорията за това, че пушачите са по-защитени от заразяване с COVID-19.

“Веднага след като излезе това изследване, аз съзрях усилия на маркетинговите отдели на производителите и доставчици на цигарени изделия. Ясно е, че тютюнопушенето намалява имунната реактивност на дихателните пътища и води до блокиране на част от механизмите, които защитават дихателната ни система. Няма логика по която това да може да е вярно, а има всички предпоставки това твърдение да е лъжа”, заяви Симидчиев.

Специалистът изрази и мнение относно лечението на коронавирус с хлорохин и хидроксихлорохин. „В повечето държави тези две лекарства се прилагат при лечението само на най-тежко болните. Когато това е така, шансовете за летален изход са много по-големи”, обясни той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си