Най-много зрелостници са избрали английски език

Ясни са отговорите от провелата се днес втора задължителна матура. Тя е по избираем от зрелостниците предмет. В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. 

До матура по георграфия и икономика бяха допуснати 64 зрелостници, 34-ма - по математика, история и цивилизация- 16, философски цикъл- 6. Резултатите се очаква да бъдат обявени до 15 юни, а дипломите ще бъдат връчени на 26-ти.

Вижте верните отговори на матурата по математика: 

Вижте верните отговори на матурата по физика и астрономия:

Вижте верните отговори на матурата по химия и опазване на околната среда:

Вижте верните отговори на матурата по биология и здравно образование:

Вижте верните отговори на матурата по история и цивилизация:

Вижте верните отговори на матурата по география и икономика:

Вижте верните отговори на матурата по цикъл "Философия":

Вижте верните отговори на матурата по английски език:

Вижте верните отговори на матурата по немски език:

Вижте верните отговори на матурата по френски език:

Вижте верните отговори на матурата по испански език:

Вижте верните отговори на матурата по италиански език:

Вижте верните отговори на матурата по руски език:

 

Тази година и най-старото висше училище у нас - Софийският университет, направи матурите единствен билет за влизане в почти всички свои специалности - включително „Право” и „Журналистика”. Кандидат-студентски изпити няма да има в общо 37 висши училища у нас. Така от 51 акредитирани университети в страната, само в 14 няма да може да се кандидатства с оценките от държавните зрелостни изпити.

Въпреки че зрелостниците се готвиха за най-важното си препитване в екстремна ситуация, залогът за някои от тях е огромен - от успеха на матурите ще зависи дали наесен ще са студенти.

„Голям бонус е, защото лично аз не съм се подготвял за приемни изпити и от матурите се надявам, че ще изкарам добри оценки”, казва Дамян.

За първа година у нас толкова много и различни специалности могат да бъдат записани без изпит, проведен в съответния университет. След като от Софийския обявиха, че в цели 116 направления ще се влиза само с матури, Стоил избира "Икономика" в Алма Матер.

„Доста по-лесно е сякаш. Предполагам, че сме доста големи късметлии. Тази епидемия донесе и доста лоши неща, но винаги след лошото идва хубаво”, коментира Стоил.

В Софийския университет ще кандидатства и Евита. За ученичката обаче е минус това, че няма да се явява на приемни изпити, тъй като досега те бяха няколко на брой, а това носеше повече шансове за висока оценка.  „Сега разчитаме само на матурите. От друга страна, вече сме приключили и нямаме нищо повече за правене”, казва тя.

В момента медицинските университети, академиите по изкуствата, Военната академия и тази на МВР остават сред последните висши училища, разчитащи на допълнителни изпити. Затова за Лора и Рая резултатите от матурите нямат голямо значение.

„Въобще не ми трябват тези оценки. Аз ще уча медицина”, казва Лора.

„Аз съм се насочила от Музикалното училище към Музикалната академия, така че и за мен не е нужно”, допълва Рая.

И втората матура днес премина при същите засилени мерки, както тази по български език в понеделник. Всички зрелостници трябваше да носят предпазни маски, а на входа преминаваха здравна проверка. Според просветното министерство училищата са показали отлична организация при провеждане на изпитите . 

„Имахме в подготовката по време на пандемията много притеснения за квесторите, но слава Богу имахме пълния набор от квестори. Учениците и техните учители показаха не само как могат да се организират добре за образователния процес, но и да спазват всички хигиенни мерки”, заяви Карина Ангелиева.

И тази година най-много ученици са пожелали английския език за втория си задължителен изпит. След него се нареждат биологията и географията.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.