Темата коментира Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества

„Цената на парното вече спадна. В момента няма покачване”, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев  в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО: Колко ще струва парното от 1 юли? (ОБЗОР)

Според него цените за всички топлофикации са по-ниски с между 9 и 15% от тези, които са действали през целия преден регулаторен период. Той е на мнение, че проблемът е основно политически, но основна роля е изиграл фактът, че проблемите с цената на парното не могат да се обяснят на човешки език.

„В тази ситуация се появиха много числа, с които е много лесно да се жонглира. Ако сравняваме цената от месец май с тази, която предстои да се определи, разликата наистина е 22%. Но защо сравняваме тези два месеца? КЕВР обясни, че не могат да се сравнят и са прави”, обясни той.

КЕВР: Парното и топлата вода поевтиняват със средно 14% от юли

Георгиев уточни, че за целия период – от 5 август до 31 март, цената на газа не е спаднала с 40%. Това се е случило през месеците с ниска консумация. В отоплителния сезон, цената на газа е спаднала с 10-13%. Според него дори средноаритметичното число не е 40%.

„Друго, което се насади в главите на абонатите, е, че щом цената на газа спада с 40%, тогава и сметките трябва да спаднат с 40%. Простата математика показва, че това няма как да се случи, тъй като разходите за газ на всяка дружество не са 100%, а 50% от разходите за тази дейност. Останалите проценти могат дори и да се увеличат. Цената на газа действа в посока намаление, други фактори – в посока увеличение, а балансът е някъде по средата”, разясни той.

Борисов поиска смени в КЕВР заради цените на парното (ВИДЕО)

Според Георгиев няма нужда от рокади в КЕВР, както поиска премиерът Бойко Борисов. Той е на мнение, че работещите в Комисията са експерти, а не медийни звезди. Георгиев заяви, че от нормативна гледна точка данните са изрядни и отчете грешка в комуникацията.

Целия разговор с Кремен Георгиев гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.