Темата с цените на топлото предизвика гневна реакция от страна на премиера премиера

Остър спор между премиера Бойко Борисов и Комисията за енергийно и водно регулиране. Поводът e цената на парното и топлата вода.

След като стана ясно, че от КЕВР предвиждат увеличение на цените с между 15 и 20%, Бойко Борисов заяви, че „говорят глупости” и е време за промяна. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов защити предложенията за по-скъпо парно от 1 юли и подчерта, че на годишна база цената всъщност поевтинява с около 14 %.

Мотивът на КЕВР да не се отказва от исканите по-високи цени от 1 юли е, че дори така цените за целия отоплителен сезон ще са по-ниски спрямо 2019 г. Въпреки че цената на природния газ е с около 40% по-ниска спрямо същия период миналата година.

Предвижда ли КЕВР поскъпване на парното?

„Заявявам категорично, че цената на парното управление средно за страната ще бъде за по-ниска с 14%. За София намалението на цената е с 15%”, обясни Иван Иванов. По думите му в Пловдив и Плевен цената ще падне също с около 15%. Във Враца и Велико Търново намалението ще е с 13%, а във Варна, Бургас и Разград – с под 10%.

Премиерът Бойко Борисов поиска смени в КЕВР заради цените на парното (ВИДЕО)

Намерението за по-високите цени предизвика гневна реакция на премиера. Той определи като „глупости” действията на КЕВР. И заяви, че е време за рокада в ръководството.

„Ще обсъдя с колегите смяна на КЕВР и без това им е изтекъл мандатът”, каза Борисов в Габрово.

Мандатът на Иван Иванов изтече още на 2 април, но за негов заместник не се говори.

„Ние сме с изтекъл мандат още от 2 април. Според закона до избора до нов председател и съвет, ние продължаваме да изпълняваме функциите си. Народното събрание е органът, който трябва да проведе избор на нов състав на КЕВР," заяви Иван Иванов.

Той бе категоричен, че във всичките си решение регулаторът е спазвал закона и са били решения в обществен интерес.

А до 10 юни трябва да стане ясно и колко ще са сумите, които са надвзети от миналия август насам, но трябва да се върнат.

„Задачата на „Топлофикация” е да върне всичко, което е платено в повече от софиянци от миналото лято, откакто правителството успя да договори по-ниските цени. Това е задачата на „Топлофикация””, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

В крайна сметка решението колко ще плащаме за топлинната енергия  ще бъде взето на 1 юли. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.