Според експерти страната може да се окаже в най-тежката рецесия от три века насам

През април Брутният вътрешен продукт на Великобритания се е свил с над 20%. Експерти предупреждават, че страната може да се окаже в най-тежката рецесия от три века насам. Засега обаче жителите на Острова не усещат драстична промяна.

„Някои стоки като брашното, например, все още се изчерпват много бързо, но цените като цяло си остават същите, както и като преди пандемията”, каза Таня Димитрова, която живее в Лондон.

„В супермаркетите няма особена промяна в цените. Даже има доста повече промоции и намаления”, каза Виктория Къркеланова, която живее в Ливърпул.

Сривът през април е бил три пъти по-голям от този при кризата през 2008 година.

„Спадът е по-голям от очакваното. Интересна е също и структурата му. 19% е в областта на услугите, производството е спаднало с 24,3%, докато строителството, което е основен елемент, е спаднало с 40%”, обясни Борислав Владимиров, консултант в Goldman Sachs.   

Пазарите отново се сринаха

Според Световната банка глобалният Брутен вътрешен продукт ще се свие с близо 5,2% за 2020 година. А в България - спадът ще е около 6,2 на сто. От БАН прогнозират 5,8%.

„Разбира се, най-тежко пострадали ще бъдат секторите туризъм, търговия, транспорт, за които даваме във второ тримесечие спадове в порядъка на около 70%”, обясни доц. Виктор Йоцов от Института по икономически изследвания, БАН.

Според експертите - рецесия ще има. „Вносът на Великобритания най-вероятно ще се съкрати. Това ще има значение за продажбите на автомобили, например. Износът на Германия ще е по-нисък. Сега с въвеждането на двуседмичната карантина е възможно една голяма част от хората да предпочетат да останат в страната. Това ще има значение за икономиките на Испания, Франция и Италия”, каза Владимиров.

А възстановяването ще отнеме поне няколко години.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.