Георги Павлов обясни, че цените на имотите у нас се определят от ЕЦБ - ако там кредитите са евтини, цените у нас ще са високи

„В Европа имаме нулеви и дори отрицателни лихви. А в България имаме лихвени равнища на ипотечните кредити под 3%, което никога не се е случвало у нас. В България ипотеките са по-евтини от тези в САЩ”, заяви експертът по недвижими имоти Георги Павлов в ефира на „Събуди се”.

Скок в търсенето на имоти на село

Според него цените на имотите в България се определяли във Франкфурт от ЕЦБ . Ако там кредитите са евтини, цените на имотите у нас ще са високи.

„Няма единен профил на купувачите на имоти. Те търсят много широк спектър от имоти. Има няколко профила, в зависимост от това дали хората търсят място за постоянно живеене или просто вила, в която да могат да избягат от града”, обясни Павлов.

Според него българинът е забравил как се живее на село и в къща, затова той има неориентирано търсене.

ПАЗАРЪТ НА ИМОТИ: Ще паднат ли цените?

„Кризата отпуши много тенденции, които бяха в зародиш. Тя даде силен мотив на хората, които искат да се доближат до природата, да се впуснат към този вътрешен стремеж”, смята Павлов.

Според него тенденцията за избора на къщите пред апартамента не е временна.  Той е на мнение, че малкото населено място има своите минуси, с които хората трябва да свикнат.

„Търси се мечтата – евтино и хубаво жилище. Но тя не съществува. Да купите подценен имот е невъзможно. Смятам, че повечето сделки, които ще се сключат, ще са за по-евтини селски постройки, където българинът вижда по-малко риск. Където ще се надява, че ще даде повече от личния си труд и ще създаде стойност в имота си”, коментира Павлов.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си