Градът е построен върху римска крепост, а разкопките за водния цикъл са разкрили ценни артефакти

Важен фактор за цената на имотите е канализацията. В Тутракан засега ще задържат стандарта на живот до второ нареждане от археолозите. Причината е, че градът е построен върху римска крепост, а разкопките за водния цикъл са разкрили ценни артефакти. След среща на кмета с министъра на културата, строителството ще продължи под лупа.

Подновяват разкопките в Пловдив

Античната крепост „Трансмариска” е исторически паметник от национално значение. От 1989 година насам археологическите проувания не са спирали. И тъй като по време на изкопните работи по канализацията на Тутракан е възможно да има находки, проектът за водния цикъл на града е поставен под археологическо наблюдение. Това означава, че ако строителите се натъкнат на находки, работата по проекта спира

След приключване на проуванията, работата по проекта може да продължи, само ако експертна комисия разреши.

Археолози от Созопол откриха 6 гроба в предполагаем некропол (ВИДЕО)

Тутракан е строен върху римско селище. От него са разкрити само бойни кули и част от крепостни стени. Но антнтичният град и неговата структура е неизвестна. И докато археолозите се надяват на открития, кметът на Тутракан иска градът да има съвременна пречистватела станция и канализация, но без компромиси за запазване на историята.

„С този проект ние целим две неща - първо да укрепим местата, където има свалчища, да намалим свлачищните процеси до мимимум, и второто, което целим, е наистина хората да пият качествена вода”, обясни д-р Димитър Стефанов.

Археолози откриха морга от епохата на викингите (СНИМКA)

Хората в града са готови да изтърпят разкопаните улици. Проектът за водния цикъл на Тутракан е за 32 милиона лева и стартът на строителните работи е даден. Ако всичко върви по план до януари следващата година градът ще има обновени съоръжения и пречиствателна станция.

Репортер: Наталия Йорданова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.