Кирилицата е подарък за Германското председателство на ЕС

Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите. Арт инсталацията е българският поздрав към Германското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли, и е осъществена по инициатива на посолството ни в Берлин и Българския културен институт в германската столица.

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“ (СНИМКИ)

„Проектът за арт инсталация под формата на българските букви принадлежи на фондация „Прочети София”. През 2018 г. тези букви бяха изложени в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС в София. След това гостуваха в Париж, бяха показани и в Рабат”, каза посланикът ни в Берлин Елена Шекерлетова.

И допълни: „Сега нашата идея е тези букви да бъдат българският поздрав към Германското председателство на Съвета на ЕС”.

„Осъществяването на проекта е свързано с редица технически и административни формалности, които ние уреждаме повече от половин година. Щастлива съм, че можем навреме да отправим този поздрав”,  посочи още тя.

Експозицията ще бъде в Берлин до 30 септември.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.