Според експерти пакетът на ЕК ще доведе до "смърт" на професията

Бърза, но далеч не безболезнена смърт. Това, според експерти, предстои за въгледобива у нас, ако бъде приета „зелената сделка”. Пакетът, предложен от Европейската комисия, цели да предпази природата и да допринесе за по-чист въздух. За целта обаче, добивът на въглища в страната трябва да бъде спрян и стотици хора да останат без работа.

AES: България се нуждае от надеждно и чисто въглищно производство

В ТЕЦ „Бобов дол” работят над 1000 души, а в обогатителната фабрика, която снабдява предприятието с въглища, работниците са почти 900.

„Всички искаме да дишаме по-чист въздух, но с всички тези 850 работника, какво правим тогава с тях? Ще бъдат ли подсигурени работни места за всички? Това е големият проблем”, обясни началникът на фабриката Кирил Попов.

Някои от работещите в предприятието приемат плановете на Европейската комисия, но са на мнение, че преходът към новите условия може да бъде по-плавен.

„Хората, които работят в централата, трябва да знаят и да са убедени, че това се прави за доброто на всички нас, на нашите деца, родители, близки”, смята Венелин Иванов – главен механик на ТЕЦ „Бобов дол”.

Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия

Освен това, според заетите в сектора, България трябва по-твърдо да заяви позицията си пред Евросъюза. От ТЕЦ „Бобов дол” смятат, че въглищата не са основният вредител на природата, а автомобилите. И вече предприемат мерки, с които да ограничат замърсяването.

А докато това става Пламен, който е второ поколение миньор, споделя, че вече не вижда бъдеще в професията си.

„ Бъдеще в тази професия не виждам, затова и децата ми не бих ги насочил да останат въобще в Бобов Дол, при положение, че не работи нищо. Тук остава град на пенсионерите”, смята той.

В положението на Пламен са още стотици хора, които работят от години в сферата на въгледобива и не биха могли да се преквалифицират.

Протести в защита на въглищата

„ С голяма част от персонала на тази централа сме тръгнали заедно. Ние вкъщи толкова не стоим, колкото сме заедно с тези хора. В един момент всичките те излизат на улицата и аз се чувствам виновен за цялата тази работа, че не съм направил нещо, за да спра това, за да спра да се затваря централата”, заяви инж. Емил Христов – изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол”.

В крайна сметка обаче все още има светлина в края на тунела.

Репортер: Николай Беремлийски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.