Според рибарите от Драганово подобни гледки могат да се видят всяка година

Стотици килограми мъртва риба изплува от река Янтра край горнооряховското село Драганово. За това алармират рибари в социалните мрежи, а снимките, които публикуваха, са фрапиращи. От Регионалната екоинспекция още вчера започнаха проверка.

Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица

Петко Славев първи вижда изплувалата мъртва риба. Рибарят подава сигнал до екоинспекцията. От там му обяснили, че липсата на кислород е причината за измирането на рибата.

„Не е от липса на кислород. Може да се види, че реката се е избистрила. Просто си измислят оправдание, както всеки път и няма да има никакви виновници”, каза друг рибар.

Жителите на Драганово са убедени, че измирането на рибата е вследствие на умишлено замърсяване.

От регионалната екоинспекция отговориха писмено, че вероятна причина за измирането на рибата са процеси на гниене във водата. Били проверени и три обекта по поречието на река Янтра и не било установено нерегламентирано изхвърляне на отпадъци във водата. 

„Това явление продължава с години. Не е за първи път. Просто, трябва да се намери решение и да се прекрати. Докато няма източник на замърсяването и санкциониран, няма как да се реагира”, каза кметът на селото Светослав Иванов.

Днес от кметството в Драганово започват почистване на коритото от мъртвата риба. А рибарите ще си търсят друго място за риболов.

Има обвинен за замърсяването на река Марица

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК