Това заяви министърът в студиото на "Здравей, България"

Без промени в Закона за биоразнообразието България ще бъде глобена. Това заяви в студиото на "Здравей, България" министърът на околната среда и водите Емил Димитров. „От 2007 г. се точи нещо си, имаме наказателни процедури, защото отлагаме. Този закон трябва да се приеме, за да не търпим санкции”, категоричен беше той.  

Протест срещу предложени промени в Закона за биологичното разнообразие

„Не съм аз този, който го е бавил от 2007 г. Това, което съм направил като министър, е да се съобразя с всички европейски изисквания, които Европа иска. Внесъл съм го в съкратен вариант, но минимум, без който не може. Влиза в Министерски съвет и аз стоя зад тези текстове”, каза още Димитров.  

За закона той каза още, че се съобразен на 90% с исканията на зелените и сподели, че е бил нападан многократно заради това, че е направил големи отстъпки. 

За строителството на Алепу той съобщи: „То вече е спряно от ДНСК. Иска се да пишем актове, та после да имаме съдебни процедури и министерството да бъде осъдено”, изтъкна Димитров. 

Протестиращи с акция срещу строителството на Алепу

Той допълни, че е създал работна група, която да обсъди дали може да се предложи на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни. „Това би решило проблема. Да издадеш акт на ДНСК и да сложиш втори и трети е само публична медийна изява”, смята министърът.

Димитров коментира и втория протест на природозащитници срещу застрояването по морето и в планините. Според  протестиращите законът дава власт на Министерството на околната среда и водите да променя зоните от Натура 2000, без да се съобразява с научните данни за това. 

 

 

„Трябва да подчертая героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от 20 години насам на Черноморието най-малко се е строяло, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата, най-малко електричество е изхабено, най-малко са емисиите от коли”, добави той. 

За багерите, заснети край Седемте рилски езера, министърът каза: „Истината е, че сутринта, като е отишла охраната, която цял ден стои да пази, за да не се качват джипове горе, е видяла, че има следи от камиони, обадила се е и те са ги махнали. Факт е, че са се качили. Факт е, че трябва да получат санкции”. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си