Темата коментират Тома Биков от ГЕРБ и Крум Зарков от БСП

"Това, което се случва, е естествен край на едно провалено управление. Българският народ е резистентен, но всичко има някакви граници. Мисля, че вчера показахме, предполагам и днес ще се случи така, че тези граници са достигнати и е нужна незабавна промяна". Това заяви в студиото на "Здравей, България" заместник-председателят на БСП Крум Зарков по повод протеста в защита на президента Румен Радев. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков контрира твърденията на представителя на БСП, като посочи: „Преди няколко дни имаше неадекватно поведение от страна на служители на НСО. Тези хора виждат, че това е Христо Иванов, очевидно го разпознават. Той отива с българско знаме, те обаче го хвърлят. Въпросът е какво става с тези служители. Искам да подчертая, че НСО е под контрола на президентската институция”, заяви той. 

В отговор на изказвания на президента Радев, че той няма правомощия за ръководство и контрол над службата за охрана Биков заяви: „Не, има. Началникът на НСО беше предложен от г-н Радев и той все още е поддържан от него. Ако утре президентът му поиска оставката, той ще я подаде на мига, бъдете сигурни в това. Не мога да разбера какъв е протестът срещу правителството при положение, че за НСО до вчера се говореше, че парламентът иска да отнеме едва ли не правомощията на президента, като взимало част от службата за охрана. Сега се оказа, че Борисов едва ли не е пратил тези хора там – това не е така. Нека тези хора да бъдат разследвани и уволнени, защото според мен тази постъпка заслужава точно това”, каза народният представител от ГЕРБ. 

Според Биков НСО се е проваляла няколко пъти през последната година. „Ние повдигаме въпроса за службата непрестанно и ни обвиняват, че по този начин атакуваме президента. Сега протестът е срещу Министерския съвет. Второ – прокуратурата влиза в президентството с подозрения за двама съветници, единият от които има открити секретни документи – какво правят те в него е друг въпрос, който трябва да се изясни. Другият взел съдебно решение, преди то да е излязло – какво прави в него също не знаем. И двата проблема по никакъв начин не засягат правителството”, категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Крум Зарков обясни, че поведението и действията на прокуратурата следват определена хронология. „Излизат есемеси срещу правителството и министъра на финансите или премиера. Тогава прокуратурата вади други есемеси, като губи интерес от първите. Излиза запис – прокуратурата призовава свидетели от президентството. Появява се скандалът с НСО и Христо Иванов – и безпрецедентно се нахлува в сградата на държавния глава. Тази показност и театралност е безпрецедентен акт”, смята представителят на БСП.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.