Вижте съветите на ендокринолога д-р Зухра Павлова

Защо ни наляга сън по време на работа и как да се справим с това, разказва в интервю за „Спутник“ ендокринологът, кандидат на медицинските науки и изследовател в Московския държавен университет, д-р Зухра Павлова.

„Ако човек по никакъв начин не може да се „разбуди“ на работното място, тогава най-вероятно просто спи малко и не успява да си почине напълно”, каза ендокринологът, научен сътрудник във факултета по фундаментална медицина на отдела за свързани с възрастта болести.

Отслабваме лесно не преди, а през лятото

„Не става въпрос за стресови ситуации, като например такива, когато човек е бил на път. Ако постоянно ви се спи, това означава, че си лягате късно. Хъркането също може да допринесе за лишаването от сън. Заради него човек спи на паузи и също не се наспива. Естествено, той ще дойде на работа сънлив, с ниско ниво на ефективност ", казва лекарят.

В такъв случай е нужна стимулация през цялото време, като храна и различни напитки. „Това са чай, кафе и, за съжаление, още по-лошо – енергийни напитки. Можете да видите все по-често как хората пият тези напитки и без тях са нетрудоспособни. Някои вземат контрастен душ, за да се ободрят. Това води до отслабване на работата на надбъбречните жлези – на тях и без това им е трудно, но още повече ги затрудняват енергийните напитки, стимулантите и студения душ“, казва Зухра Павлова.

Какво сънуват котките?

Според нея най-разумно би било да се нормализира режимът на сън, но ако това не е възможно, ще помогнат физическата активност и обикновената питейна вода.

„Най-ефективното и безобидно средство ще бъде физическата активност: разходка, кратко бягане етаж по етаж по стълбите, лицеви опори, клякания. За кратък период от време можете да стимулирате тялото безвредно като увеличите нивата на кортизол и намалите стреса. Много помага чистата питейна вода. Ако я пиете редовно, тя помага да не се намали нивото на активност. В същото време ходенето до тоалетната, което се налага, когато човек пие достатъчно вода, също помага на ободряването", казва Зухра Павлова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.