За първи път бъдещите пилоти трупат летателни часове благодарение най-съвременния тренажор

Военно-въздушното училище в Долна Митрополия е възстановено. Там се намира и военно-въздушната учебна база на българската бойна авиация. От няколко седмици тече стажът на младите летци, които ще влязат в историята като първите обучени по най-съвременните изисквания и с най-модерната техника. А и те са може би бъдещите бойни пилоти на новите самолети F-16.

Срещаме ви с Михаил Михайлов от Пловдив и Мариян Цветанов от село Милковица – част от първите 11 курсанти, които ще влязат в историята на военната ни авиация, като част от първия випуск на възстановеното военно-въздушно училище в Долна Митрополия.

„Аз съм човек, който обича предизвикателствата и като чух специалност „летец-пилот” освободени 13 места и реших, че това е моето място и реших да кандидатствам”, разказва Мариян Цветанов.

„Аз от малък мечтая за това нещо – да летя, да мога да летя. Рисувах самолетчета, хора които летят, сънувах че летя и реших, че ще се насоча към авиацията”, казва Михаил Михайлов.

Кап. Станислав Петров – инструктор във Военно-въздушна учебна база – Долна Митрополия споделя, че е чакал този момент дълги години и се надява това да е за добро.

За първи път бъдещите пилоти трупат летателни часове благодарение най-съвременния тренажор, който симулира базата на учебните самолети Пилатус. Така, реалният полет, вече не е толкова плашещ за курсантите. Битката със страха, обаче е една от най-важни – и за инструктори, и за курсанти.

„Едва ли има човек, който да не се страхува. Не би било нормално, но важното е да се пребори с този страх и тук е нашата роля – да покажем възможностите на авиационната техника”, казва Петров.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.