Бяла река извира на 2000 метра в балкана и се спуска на юг в прелестна долина

Съвсем близо до Калофер е скрита една от перлите на Стара планина. Бяла река извира на 2000 метра в балкана и се спуска на юг в прелестна долина, издълбала  скалите около Калоферския манастир.

Едноименната екопътека е кръгов маршрут, който започва и свършва на метри от манастира. Още щом минавам покрай табелата в началото на маршрута, потъвам в дебрите на прохладна гора. Не след дълго пътеката ме води към бушуващите води на реката и стръмните скални блокове около нея. Бяла река е истинско чудо на природата със своите скокове, завои и вирчета. А мостовете - да ви побият тръпки, когато погледнете надолу към бездната.

„Дотам и обратно”: Разходка из живописния оазис край Луковит

На много места любознателните ще намерят информационни табла за богатствата на Централен Балкан - гори, птици, бозайници и влечуги. Така например ще разберете, че 50 процента от флората на България има представителство в Национален парк "Централен Балкан". Само дървесните видове са над 100.

Бързо ще се влюбите в това място - в непознатия чар на Стара планина, в спокойствието на дивата природа и в онзи приятен аромат на планински билки.

Внимателно пресичам реката за пореден път по един от дървените мостове и тръгвам към скалите. Оттук започва по-стръмната част или така наречения втори кръг на пътеката. Височината плаши само на пръв поглед. Изсеченият път в склона е обезопасен.

„Дотам и обратно”: разходка до Скакля – един от най-пленителните водопади в България

От най-ниската точка до най-високото място на пътеката денивелацията е по-малко от 100 метра. Екопътеката е с дължина малко под 2 километра и спокойно се преминава за час-час и половина. Време, достатъчно човек да попие от красотата на Стара планина и да си обещае, че отново ще дойде тук.

Пътят от Калофер до началото на екопътеката край манастира е около 5-6 километра, но е в окаяно състояние. Някога очевидно е имало настилка, но сега от нея са останали само огромни кратери. Докато отговорните за това се сетят, че туризъм се прави с добра инфраструктура, шофирайте внимателно в този участък.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.