Има ли фалшификати на пазара на традиционния символ?

Китайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци предлагат мускалчета ментета със синтетични добавки, вместо традиционния български продукт, символ на страната ни. Екип на NOVA тръгна по следите на фалшификатите и направи лабораторни тестове.

Според държавния стандарт в момента българското гюлово масло се добива от роза дамасцена чрез дестилация. Лабораторни тестове обаче откриват фалшификати, които се добиват чрез синтетични добавки или вносни масла с подобен състав, но със значително по-ниски цена и качество. В търговската мрежа можем да открием и китайски или турски масла, които се предлагат като български.

Две сестри превръщат българските рози в световен хит

За да се нарича българско розово масло, продуктът трябва да отговаря на всички изисквания, разписани в държавния стандарт, разказва един от най-опитните розопроизводители Марин Тодоров, който отглежда масиви в казанлъшкия край.

„Българското розово масло е световен еталон за качество – съчетанието на роза дамасцена с климата и почвата в Розовата долина го правят едно от най-добрите розови масла”, казва той.

НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО: Розопроизводители искат по-добри изкупни цени

„През последните години се забелязват много масла с неясен произход, внос от други страни, които се обявяват за продукт със съдържание на българско розово масло. Това е некоректно”, коментира Венелин Георгиев от Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла.

„Част от некоректните практики се въвеждат с промяна на словореда в наименованието им като например „розово масло от България”, „продукт с българско розово масло” и всякакви други наименования, които не са по стандарта”, посочва той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.