На 10 юли съдът в Турция отмени превръщането на храма в музей

500 служители на реда постоянно ще дежурят в "Света София", заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от БГНЕС. По думите на турския президент предстои обновяване на интериора и външността на "Света София".

"Вярвам,че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства "Света София" е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди. Зеницата на Истанбул, "Света София", която Завоевателят (султан Мехмед Втори - б.ред.) превърна в джамия през 1453 г., ще продължи да служи за поклонения на нашия народ, на целия мюсюлмански свят. Както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да посещава "Света София". Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си", каза още Ердоган.

На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей. Веднага след това Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия, с което се дава началото на мюсюлманските служби там. Първата мюсюлманска молитва бе извършена в "Света София" на 24 юли.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.