Общо заразените стават 90

Расте броят на заразените с коронавирус и в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе. Само в събота положителни проби са дали 33-ма души.

Нови 8 души от Дома в Русе с положителен резултат за COVID-19 (ВИДЕО)

Статистиката до тук показва, че близо половината от обитателите на дом „Възраждане” са с коронавирусна инфекция. От ясните 90 положителни проби до днес, 7 са на членове на персонала. Около 20 човека, които са дали положителна проба, но нямат симптоми, вече са настанени във вилата на общината в лесопарка „Липник”.

Сачева разпореди спешна проверка в старческия дом в Русе

Около 20 обаче са в две от русенските болници, тъй като това са хора на възраст между 80 и 90 години, имат придружаващи заболявания и за тях е необходимо да се полагат медицински грижи. От ръководството на дома увериха , че възрастните хора и в двете сгради са добре, но неспокойни.

 

 

21 от пенсионерите се лекуват в инфекциозно отделение на болница „Канев” и в ковид отделението на болница „Медика”. Засега животът на всички е вън от опасност. Здравните заведения имат готовност да приемат болни, но ако броят им рязко нарасне може да се стигне до липса на специалисти. Проблемът с липса на персонал се очертава и в старческия дом, заради обслужването на хора в две сгради на различни места. Въпреки тревожната ситуация, обаче,  няма желаещи да напускат дом „Възраждане”.

270 нови случая на COVID-19, още 9 души починаха

Следващата седмица се очаква да започне проверката в дома, разпоредена от социалния министър Деница Сачева. В помощ на екипите, които се грижат за възрастните хора, също от следващата седмица се очаква да се включат най-малко шестима представители на БЧК.

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.