Ескалацията на напрежението се породи от спиране на бус от "Системата ни убива"

Напрежение и сблъсъци между полиция и протестиращи в 24-тия ден на антиправителствени протести снощи. В навечерието на 25-я ден на протестите срещу управлението  - напрежението в района на Софийския университет не стихва.

Блокадата в София продължава и в 24-тия ден на протести

Късно снощи полицаи спряха бус на майките от движението "Системата ни убива". Стигна се до агресия, което доведе до изникването на нов палатков лагер в центъра на София. Така блокадите в столицата стават три, а четвъртата точка е край Стара Загора. 

Третият палатков лагер в София е пред Софийския университет. Късно снощи полицаи спряха бус на майките от движението "Системата ни убива". В буса били пет жени от инициативата "Системата ни убива". По техни думи,  връщали се от протеста  пред дома на премиера в Банкя и искали да отидат при палатковия лагер в центъра на София. По необясними за тях обаче причини били спрени.

Майките се заканиха, че няма да вдигнат палатката си първо, ако бусът не стигне до „Орлов мост”, а от днес имат и ново искане – уволнение на служителя на МВР, взел решението бусът да не продължи.

Бум на заразени с коронавирус в „Охранителна полиция“ (ВИДЕО)

„Не можахме да разберем защо бусът е по този начин задържан?? Майките терористи ли са? Какви са? Не му искаме оставката лично на него. Искаме да го уволнят”, заяви Тихомир Василев

„Кое е правилно, че хората седят в буса и пречат на другите? Или кое?”, попита зам. - директорът на "Охранителна полиция" към СДВР Тони Тодоров.

А всичко започна снощи около 18:00 часа, когато с автошествие те отидоха до дома на премиера в Банкя. И поискаха оставката на кабинета, тъй като не са доволни от социалната политика. По-късно се върнаха пред Министерския съвет, за да се присъединят към традиционния протест в Триъгълника на властта.

 

 

След 22 часа бусът на "Системата ни убива" опита да стигне до  протестиращите на "Орлов мост". Но беше спрян на кръстовището на Софийския университет.

„Тук на края на тая улица имаше кордон полицаи, те ни видяха, пуснаха ни, даже ни махаха как да минем. И ни заклещиха отведнъж. Отпред пред буса застанаха полицаи и така, повече от три часа, ние сме в това положение - 5 майки с деца”, сподели Вера Иванова.

СДВР: Ако бяхме пуснали буса на "Системата ни убива", трябваше да пропуснем и други коли (ВИДЕО)

Много бързо напрежението между протестиращи и полицията ескалира. Към униформените полетяха стотинки. А на предложението на органите на реда майките да върнат буса зад колите на жандармерията и отидат пеша до "Орлов мост", протестиращите реагираха бурно.

Въпреки неколкократните опити на полицията да се споразумее с протестиращите, бусът остана на пътното платно.

Преди 12 часа от СДВР дадоха брифинг с подробности относно тяхната гледна точка за случилото се. Оттам казват, че решението, което са взели, е принципно, тъй като откакто съществували палаткови лагери полицията допускала до тях единствено хора, които носят храна и вода на протестиращите. Казаха и, че заради публикация в интернет са мислели, че има известно напрежение между протестиращите и майките от „Системата ни убива”.

В Благоевград  пък протестиращи опитаха да блокират кръговото кръстовище, откъдето се прибират туристи от Гърция.

Движението по Е-79 се осъществява напълно безпрепятствено, тъй като опитът на протестиращите да блокират пътя не успя. Необичайното на мястото е кордонът от полиция, които не позволяват на протестиращите да излязат на пътя. Около час демонстрантите опитваха да убедят служителите на реда да ги пуснат на пътя, но това не се е случило. Трафикът от Гърция обаче е много интензивен.

 

 

Второ денонощие остава блокадата и на изхода на Стара Загора към магистрала „Тракия” и Хасково. Протестиращите продължават да настояват полицията да ги пусне да преминат с колите си към магистралата. От полицията обаче са категорични в действията си.

Това, което искат протестиращите, е да преминат през скоростния път за няколко минути, без да я блокират. Към този момент обаче диалог с полицията няма. През блокадата се пропускат само коли със специален режим на движение и на междуградския транспорт. Направени са обходни маршрути, през които движението се пренасочва.

Втора нощ изкараха на пътя към подхода за АМ „Тракия” протестиращите от Стара Загора. С жива верига полицаи не ги допускат да преминат към аутобана. Към протестиращите се присъединяват хора и от други градове, сред тях има и много деца.

Полиция е направила множество пунктове, през които се регулира движението в региона, а протестиращите заявяват, че няма да отстъпят от протестните си намерения.

Репортери: Ева Костова, Владислава Тричкова, Илияна Шишкова, Георги Манев, Антон Чавдаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.