Хората разказват, че имат режим, но той е само по протокол

Вече повече от месец над 700 жители на село в близост до Велико Търново са без вода. Жителите на Караисен няколко пъти излизат на протест. Резултат от недоволството им няма. И тази сутрин хората са се събрали, за да поискат решение на проблема си.

В селото има Дом за възрастни хора и детска градина.

„Нямаме вода поне от месец. Смятам, че някой трябва да предприеме някакви мерки и да ни помогне. Молим се да завали дъжд, за да имаме поне дъждовна вода”, казват жители на Караисен.

Други недоволни обясняват, че в Дома за възрастни хора хигиената става невъзможна. "Перем на ръка, когато има вода в селската чешма. Няма как да си ползваме машините за пране”, добавят те.

Хората разказват, че имат режим, но той е само по протокол. Имало цели дни без капка вода, а когато тя се появявала, било за минути.

Освен безводие в старческия дом проблем стои и пред детската градина, в която има 14 деца. Налага се родители да помагат на персонала на учебното заведение носейки бутилирана вода. 

„Трябва да открием нови водоизточници и да изградим инфраструктура, която да доведе водата до селото”, казва кметът Стефан Николов.

„Не знам как човек може да живее без вода? Аз имам кладенец и съм добре, но какво правят другите? Какво означава да нямаш вода в 21 век?”, казва Андреас, който е от Германия и живее в село Караисен.

 

 

От Община Павликени заявиха, че ще възложат проучване за нови водоизточници. Имало и проект за подмяна на водопровода, който се бавел 5 години, заради обжалване на конкурс. От ВиК „Йовковци” мълчат за проблема. На запитване на NOVA преди месец за проблема в Караисен все още няма отговор.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.