Протестите срещу властта продължават

В 36-тата вечер на протести - нова точка на блокада в София. Малко след 21 часа тази вечер, след традиционното шествие от "триъгълника на властта" до "Орлов мост", протестиращите блокираха и кръстовището при Румънското посолство. Те разпънаха шатри и палатки, а част от тях издигнаха и барикада от гуми и палети. По думите им блокадата там ще остане за 24 часа. Единият от организаторите Светослав Трайков каза, че ще остане докато е необходимо.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди протестиращите да стигнат до Румънското посолство, те обстрелваха сградата на бившия Партиен дом, както и тази на Народното събрание с домати.

Други три кръстовища в София остават блокирани. Палаткови лагери има на пл. „Независимост”, „Орлов мост”, както и на СУ. 

Исканията на протестиращите са непроменени - оставките на правителството и на главния прокурор. Освен тях, недоволстващите искат дистанционно и машинно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията.

Протестиращи посрещнаха с яйца и домати депутатите пред НС

Рано днес сутринта протестиращи се събраха пред служебния вход на Народното събрание и изпълниха своята закана - докато идваха на работа, депутатите бяха замервани с яйца и домати. Беше обстрелвана и сградата на парламента. Сутрешната протестна акция мина без напрежение, не се стигна и до инциденти. Една част от протестиращите обаче отправиха вербална агресия срещу журналист.

Свиканото от опозицията заседание на Народното събрание се провали заради липса на кворум.

Яйца и домати полетяха към сградата, докато вътре депутатите опитваха да се съберат, за да обсъдят актуализация на бюджета и да изслушат министър-председателя и вътрешния министър. Стигна се и до напрежение. Активисти на „Да, България” искаха да стигнат още по-близо, до самия вход на парламента.

Депутатите се събират на извънредно заседание

На финала се стигна до агресия. Протестиращи атакуваха репортерката на ПИК Ива Николова по време на живо излъчване. Заради обстрела с яйце, се наложи да бъде обградена от полиция.

„Проваленото заседание на Народното събрание е поредният страхлив ход от страна на ГЕРБ и управляващите. Освен страх, нищо друго не се чете в него”, коментира една от протестиращите.

„Как да се събере кворум, като Бойко не иска да дава оставка, а в същото време го е страх да се яви пред народните представители, които ще му зададат много неудобни въпроси”, коментира друг от демонстрантите.

Протестиращи блокираха движението към ГКПП "Дунав мост" (СНИМКИ)

Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”. Те пропускаха автомобили на етапи. 

По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там имаше опити и за изграждане на палатков лагер.

На място имаше полицейски екипи, а шофьорите приемаха ситуацията спокойно. Не се стигна до напрежение.

Малко след 20 часа блокадата беше вдигната.

Снимка: Наталия Йорданова, NOVA

Протестиращите в Пловдив блокираха голяма част от центъра на града. Те затвориха две кръстовища. Едното от тях е при булевардите „Цар Борис III Обединител" и „6-и септември" – важна пътна артерия, която свързва северната и южната част на града.

След като шествието на демонстрантите достигна дотам, те се разделиха на две групи. Една част от недоволните блокира за кратко съседното кръстовище – на булевардите „6-и септември" и „Руски”, а след това се върнаха обратно.

По-рано протестиращите изразиха своето недоволство и пред сградата на полицията в града, където поискаха оставката на вътрешния министър Христо Терзийски. Причината за искането им са съставените 38 акта на хората, които миналия четвъртък блокираха с палатки кръстовище и получиха актове.

Недоволстващите изразиха готовност да прекарат нощта на блокираните кръстовища.

Протестът в Стара Загора започна с изграждане на каменна грамада на входа на Областната администрация. След това протестиращите се отправиха на шествие, като бяха временно блокирани възлови кръстовища в централната част.

Снимка: Георги Манев, NOVA

„Виждаме, че демокрацията все повече се нарушава в нашата страна”, коментира един от протестиращите.

„Нашите управляващи казаха, че ако парламентът спре да работи, държавата ще се счупи. Днес парламентът спря да работи и не виждаме държавата да се е счупила”, каза друг от недоволстващите.

Репортери: Наталия Герджикова, Наталия Йорданова, Благой Бекриев, Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.