Опозицията иска изслушване на премиера Борисов

Извънредно заседание на парламента ще се проведе в четвъртък. В средата на лятната си ваканция депутатите се събират по настояване на БСП. Според дневния ред парламентът първо трябва да гласува искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които кабинетът отпуска за борба със заразата.

БСП иска извънредно заседание на парламента

Опозицията настоява и премиерът Бойко Борисов да отиде в Народното събрание, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски заради насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ.

Големият въпрос е дали ще бъде осигурен кворум, защото без регистрацията на управляващите, парламентът няма да има нужните депутати за начало на пленарния ден.

"Мотивите ни за актуализация на бюджета са много ясни - те са записани и в Конституцията, и в законите, и в правилника на Народното събрание. Всички разходи, които прави правителството, извън приетите от Народното събрание, трябва да бъдат приети с актуализация на бюджета", заяви депутатът от БСП Георги Свиленски пред NOVA.

Правителството отпусна нови средства за образование и здравеопазване (ОБЗОР)

Според него отпускането на средства било, за да може Борисов да си спечели време. Свиленски изрази надежда, че премиерът и финансовият министър ще се явят за изслушване в парламента.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обаче е на различно мнение. Според него няма нужда от актуализация на бюджета, тъй като средствата се отпускат за борба с кризата, породена от коронавируса.

"Правителството прави всичко възможно, за да покрие максимално всяка заинтересована група, която пострада от кризата. Докато икономиката се възстанови, трябва да се търси подкрепа за всички. Изненадвам се, че колегите защитават тази точка и един правен абсурд. Ние през април актуализирахме бюджета, тогава дадохме нови рамки. Средствата, които се отделят, са предвидени и изпълняват рамката, заложена през пролетта", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

 

 

Според Свиленски, ако Борисов се яви пред депутатите, то ще бъде, за да подаде оставка. Ненков обаче не смята, че такъв вариант е възможен. Той е на мнение и, че държавата си върши работа и оставка не е необходима.

При служебния вход на Парламента малко след 7.30 ч. се събраха протестиращи с искане за оставка на премиера и правителството. На място имаше и засилено полицейско присъствие. Пристигащите депутати бяха замеряни с яйца. Някои от демонстрантите носят и домати. Част от депутатите изразиха мнение, че подобни прояви са непристойни.

 

 

Репортери: Таня Иванова, Ивелина Николова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.