Те го правят повече от 2 месеца след традиционните Ботеви чествания, отменени заради пандемията

Поход по никое време.  Така млади хора нарекоха своя преход по пътя на Ботев от Козлодуй до връх Околчица. Те го правят повече от 2 месеца след традиционните Ботеви чествания, отменени заради пандемията. Наричат проявата си „първи самостоятелен национален поход“.

По пътя към голямата цел, малки неща няма. С тази увереност младите хора решили да го направят още, когато националния поход тази година беше отменен заради COVID-19. „Не мисля, че заради това беше уместно да се спира поход, който е спирал само заради световни войни”, каза Тодор Ценов.

Във Враца почетоха делото на Христо Ботев и четата му

„Аз 15 години съм бил на похода и на мен ми беше много странно да съм в града и да виждам датите на календара”, сподели Венелин Петров.

Датите обаче изгубили значение, когато решили, че ще го направят сами и то по никое време. Казват, че ги водят и три лични неща – инат, лудост и тръпка, защото минаха трасето само за 3 дни т.е. двойно по-малко от традиционното време на похода от Козлодуй до Околчица. „Това е нещо национално и един човек, който наистина цени България, и обича своята родина мисля, че трябва да го направи това, за да усети наистина какво са направили предците ни за нас”, коментира Денис Марков.

Отменят похода "От Козлодуй до Околчица"

Тримата минали само за ден първите 44 километра, а на втория стигнаха до местността Речка, за да оставят за третия, последен ден изкачването към върха, станал символ на Ботевата слава. Освен умората, те изпитват и съвременни трудности, когато трасето съвпада с асфалтово шосе например.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.