Вижте как хора от различни градове помагат на деца от малцинствата

По време на пандемията всички осъзнахме какво е социална изолация. Без съмнение тя се отрази най-тежко на децата. Тази неделя във фокуса на „Темата на NOVA“ застават младежите, за които социалната изолация е доживотна присъда без право на замяна. Те живеят в гетото, на ръба на немотията, в семейства без доходи и образование. Затворени са не само в домовете си, а и в представите на обществото за тях. Репортерът Мартин Георгиев и операторът Пламен Иванов се отправят на мисия, която доказва, че социалната интеграция е възможна дори и в привидно най-безнадеждните места в нашата страна.

За две години Темелко от ромската махала в Царево „слага в малкия си джоб не е един състезател по каране на кънки. Сега тренира професионално. Любомир Огнянов се занимава с неговата подготовка.

"TЕМАТА НА NOVA" В АВАНС: Социалната интеграция - мисия "възможна"

Освен Темелко, в парка за атрактивни и екстремни спортове тренират още не малко деца от махалата, и то безплатно, но с една уговорка от собствениците на съоръжението.

„Направихме една инициатива „Смет за спорт”. Уговорката ни с тях беше да ни помагат няколко часа в парка, след което им даваме да практикуват безплатно какъвто пожелаят спорт”, каза Веселин Деспотов, съсобственик на парк EX Challenge Park – Царево.

За разлика от Темелко и децата от махалата в Царево, тези от столичния квартал „Факултета” почти не са излизали извън границите му. И тук идва… социалният цирк. Когато децата не могат да си позволят или не им позволяват да отидат на цирк, то циркът идва при тях.

Гео Калев и Галина са основоположниците на този вид комуникация със затвореното общество на „Факултета”. Галина е от България, но преди години е изоставена в дом за деца, когато е била едва на 6 дни. На 4 години я осиновява семейство от Дания. Днес Галина Рийом Ройбек е световен шампион по юнисайкъл, а чрез социален цирк учи децата да вярват в себе си.

„Социалният цирк е нов способ в Европа и много достъпна програма. Така че, ако не се вписвате в друг спорт или дадено училищно събитие, то може дори вкъщи да упражнявате и учите много дисциплини от цирковото изкуство”, обяснява Галина.

Целия материал гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.