Направени са 1 470 теста

26 нови заразени с коронавирус у нас. Традиционно обаче в понеделник статистиката отчита и по-малко направени тестове. За изминалото едно денонощие PCR изследванията са 1 470.

Излекуваните пациенти са 60, има и 8 починали с COVID-19.  

Възможно е през есента да настъпи объркване между симптомите на традиционните грипни заболявания и коронавируса. Това обяви пред NOVA пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Смъртността от коронавирус в болниците расте, призна Симидчиев. Той обаче е категоричен - това не означава, че качеството на лечение се е влошило.

„Смъртността в болници се увеличава, но смъртността от откритите случаи намалява. Това показва, че в болниците влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия – успешно”, обясни д-р Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Поведението ни може да промени хода на пандемията

От отделенията за лечение на коронавирус поясняват, че вече работят по разработени и утвърдени правила. За разлика от началото на пандемията, когато хаос имаше дори зад вратите на болниците, то сега все по-успешно се лекуват не само симптомите на заразата.

„В тази връзка познаването на хода на заболяването ни даде големи възможности ние не само да облекчаваме състоянието на пациентите, но и да води до много големи резултати. Ще дам пример – вирусът основно атакува белия дроб. Само прилагането на кислород е много ефективен начин организмът да се бори с вируса”, посочи анестезиологът в УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

Кардиолог: COVID-19 има директен ефект върху сърцето

Основна обаче остава превенцията. Пулмолозите препоръчват така наречената поведенческа ваксина и са категорични -  когато хората сами се пазят, през есента ще спаднат не само новите случаи на COVID-19, но и тези на останалите респираторни заболявания.

„Всички те се повлияват от едно и също нещо. Ако ние спазваме това поведение, общо респираторните заболявания ще спаднат. Както сега лятото – вирусите, характерни за морето, са много по-малко”, разясни Симидчиев.

Остава обаче друг проблем – трудното разграничаване от хората на коронавируса и така наречения сезонен грип, тъй като и двете заболявания протичат почти еднакво.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.