Пулмологът съветва да се прилага т.нар. поведенческа ваксина

„Поведението ни може да промени хода на пандемията от COVID-19. Ако си кажем, че няма такъв проблем и се държим все едно вируса го няма, ще имаме доста фибрилни хора. Ще бъде много по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой - с температура от коронавирус. Съответно ще има по-голям разход на ресурси и много повече болни хора”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” пулмоголът д-р Александър Симидчиев.

26 нови случая на коронавирус у нас

Според него поведението на хората се е променило през лятото и това е довело до предпазването на туристите не само от COVID-19, но и от други вируси, като гастроинтестинални заболявания, типични за топлите месеци.

„Новооткритите случаи зависят от поведението на хората, а смъртността и хоспитализациите - от поведението на медицинските кадри. Смъртността у нас е около 2%”, заяви д-р Симидчиев.

Той съветва да се спазва социална дистанция и да се прилага т.нар. поведенческа ваксина. Във връзка с предстоящото отваряне на учебните заведения, медикът е категоричен - носенето на маска не би трябвало да е толкова голям проблем дори при децата, тъй като според него това е само въпрос на навик. Превенцията обаче и там е изключително важна: 

Кардиолог: COVID-19 има директен ефект върху сърцето

„Училищата могат да се превърнат в център на разпространение на заразата, но не и в огнище, тъй като децата по принцип боледуват много леко или асимптомно”, смята пулмологът.

 

 

Той обаче е категоричен - това не означава, че качеството на лечение се е влошило:

„Съвсем наскоро открих сайт, направен от българин, който използва данни на Единната информационна система, но представени като графики. Те са разделени в различни групи, такава например е тази за смъртността. От тези графики става ясно какво се случва – смъртността в болниците се увеличава, но тази от открити случаи намалява. Това показва, че в лечебни заведения влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия успешно”, обясни пулмологът.

Целия разговор с д-р Александър Симидчиев гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.