В четвъртък всички блокади по възловите кръстовища в София бяха премахнати

„Палатките, които бяха разпънати като форма на протест, се оказаха добро прикритие за укриване на бомбите. В една от тях колегите намериха коктейл „Молотов”. Вероятно и той е бил приготвен за използване срещу служителите на реда”. Това заяви на извънреден брифинг в четвъртък сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

 

 

Органите на реда са видели на камерите за видеонаблюдение, че в палатките са били складирани предметите, с които бяха замервани полицаите при ескалацията на напрежението на снощния протест. Това дало повод на униформените към 3.00 ч. тази нощ да започнат акция по премахване на палатковите лагери в столицата. Освободени бяха кръстовищата на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

Каква е обстановката на пл. „Независимост” след снощния протест? (ВИДЕО)

„Всички станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите към българските полицаи”, коментира ст. ком. Хаджиев.

Той поясни, че оперативните ръководители на място прецели, че за да се запазят живота и здравето на полицаите, „част от тази агресивна тълпа трябва да бъде разцепена и изтласкана”, каза още шефът на СДВР.

Задържаните при размиририце през вчерашния ден са над 120. Около 60 от тях са с криминални регистрации. Образувани са над 15 бързи полицейски производства.

Ранените униформени са 80, сочи още информацията на СДВР. Един от тях е със счупен крак, други са с различни разкъсно-контузни рани и изгаряния по лицата.

Ст. ком. Хаджиев категорично отрече появилата се информация, че униформени са използвали нервнопаралитичен газ срещу протестиращи.

Целия брифинг гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.