Какви са тайните на прочутия манов мед?

Има селище, в което обитателите са стотици милиони и дори милиарди. Но там няма да можете да спите в хубав хотел, да се разходите по централната улица и да посетите местните музеи. Защото това е селището на пчелите. Идеята е на сем. Стойчеви от Бургас, които решават да облагородят наследствено парче земя в сърцето на Странджа и да създадат дом за пчелите, които правят прочутия манов мед.

"НИЩО ЛИЧНО": 5 момичета 4 години по-късно

"Никога не съм си мислил, че ще отглеждам пчели, въпреки че семейството ми има традиции в този изключително благороден, но и труден бизнес. В началото взех няколко кошера, а по едно време дори опитвах да създам кошер на балкона си в Бургас. Съседите започнаха да се сърдят и тогава решихме да се преместим на едно изключително диво място и да създадем нашето селище", разказва Андрей Стойчев, който иначе работи като ръководител движение на ЖП гара.
Андрей има нелеката задача да убеди съпругата си Елена, че това е кауза, за която си заслужава да рискуваш и пари, и нерви.

"НИЩО ЛИЧНО": Българката, която се гмурна на 201 м. под повърхността

"Не исках и да чуя за възможността да се грижим за кошери. Никога не съм била фенка на насекомите и не вярвах, че има хляб в тази му идея. После реших, че трябва да дойда и да видя за какво става въпрос, защото явно той беше твърдо решен да успее и щяхме да се отдалечим един от друг, ако не го подкрепя", усмихва се Елена. Двамата с Андрей собственоръчно разчистват гъстия храсталак и започват да изграждат своето селище.Сега в него се чува постоянно жужене и кипи непрестанен труд. Обитателите му се грижат за производството на манов мед, който е прочут у нас и в Европа с лечебните си свойства. 

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.