Огънят избухна в понеделник преди обед

Втори ден гасят  пожара в предприятието „Свилоза”. Огънят избухна в понеделник преди обед. Гори сух дървен материал на 800 квадратни метра. Пожарът е ограничен, но все още не е потушен.

Най-вероятната причина за огнената стихия е запалване на биомаса. Изгорели са над 1000 тона дървени отпадъци. Пожарникари ще дежурят още 3 дни в района, докато огънят не бъде потушен. За щастие няма щети по околни сгради и съоръжения. Няма и пострадали хора.

Повече от денонощие 50 пожарникари се борят с пламъците обхванали площадка за съхранение на дървесина в „Свилоза”. Късно снощи силен вятър допълнително затрудни разпали огъня. „Това което правят пожарникарите в момента е да охлаждат по периметъра и да сгъстяват периметъра. Започнаха, чрез щипки да изваждат дървета и да ги охлаждаме. В момента е сухо времето. Не се очертава дъжд. Това е много опасно, за да не се разпространи в съседен склад за дървен материал. Има съоръжения, трафопост с масло”, обясни комисар Красимир Кръстев, директор на пожарната във Велико Търново.

Екипи на регионалната екоинспекция замерват състоянието на въздуха. Към този момент няма промяна в показателите. Бедствие от подобен вид е безпрецедентно за предприятието. „Никога не се случвало досега. За първи път. Затова много внимателно ще анализираме ситуацията и ще установяваме причините”, каза Михаил Колчев – изпълнителен директор на „Свилоза” АД/

 

Голям пожар в свищовското предприятие „Свилоза” (ВИДЕО)

Снимка: Мартин Георгиев, NOVA

„Предприятието е старо. Дървесината се обелва и се натрупват кори, които гният и се самозапалват. Изключваме човешка намеса. Започнах проект за изграждане на централа за биомаса, за да може тя да се изгаря. Заради коронавируса обаче нещата се забавиха”, заяви в ефира на „Здравей, България” собственикът на „Свилоза” Красимир Дачев.

От полицията в Свищов информираха, че са започнали разследване, като се търси причина за пожара. Свилоза не работи от 2 месеца, когато котел се самовзриви. Ремонтът му продължава като се очаква да заработи в края на годината.

 

 

 

 

Снимка: Мартин Георгиев, NOVA

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.