Темата коментира вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова

Картината в Беларус е сложна и за нея могат да бъдат направени различни изводи. Така вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова коментира ситуацията в страната. 

„Това не е сблъсък Изток – Запад, Русия – САЩ или Русия – Европа. Не е нито Украйна, нито Грузия, каквито препратки чувам. Ако търся някакво сравнение, бих го намерила в Чехословакия – 68 г. и Гданск през 80 г. Става дума за изцяло вътрешни процеси”, каза още Поптодорова. 

ЕС поиска освобождаване на арестуваните в Беларус

„Самият протест ескалира и репресиите срещу протестиращите ескалират. Една от последните новини от страната е, че местата на журналисти от държавната телевизия, които решиха да застанат редом с протестиращите, биват попълвани от руски журналисти. Има много паралелни сюжети, които се развиват”, допълни тя. 

Поптодорова смята, че цялата външна реакция към Беларус е от загриженост за живота на хората. „Най-важна е ролята на Русия и Путин. Лукашенко се изкушаваше допреди тези избори да обръща едно любезно око и към Запада. Имаше отношения дори и с НАТО”, посочи още вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор. 

Тя определи като „неприлично” и „неинтелигентно” фалшифицирането на изборна победа с 80%.  „Това, което остава в демократичния свят наоколо е да направим невъзможна репресията срещу хора, срещу активисти – участници в протестите и срещу организаторите”, отбеляза още Поптодорова.

Опозиционна лидерка в Беларус изчезна, други двама също са в неизвестност

Вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор не прогнозира отстъпление нито от едната, нито от другата страна. 

Поптодорова коментира и случая с отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални. Тя смята, че то ще постави президента на Русия Владимир Путин в много тежка ситуация. „Дори да няма пряка роля в поръчката, вече от много време насам се говори за Русия като виновна държава за политически отравяния, такива на политическите опоненти”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.