633 души са били арестувани на протестите вчера

Неизвестни хора тази сутрин са отвлекли членът на Координационния съвет на опозицията в Беларус Мария Колесникова пред Националния художествен музей в Минск и са я отвели в микробус, съобщи беларуската телевизия, цитирана от ТАСС и Ройтерс. От полицията отричат, да са арестували Мария Колесникова.

Друг член на ръководството на опозицията, Максим Знак, заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

В неизвестност са и други двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков, предава БТА.

Полицията в Беларус арестува над 100 протестиращи

Адвокати са започнали процедура по издирването на тримата и в най-скоро време ще се свържат с беларуските служби за сигурност и с полицията.

„Събитията в Беларус по време на президентските избори на 9 август и след тях разкриха недостатъци в системите за управление на страната и в работата на някои органи на властта”, заяви беларуският президент Александър Лукашенко на среща с председателя на Следствения комитет Иван Носкевич.

Тихановска призова ООН да изпрати наблюдателска мисия в Беларус

Беларуската полиция съобщи, че е арестувала 633 души на вчерашните протести срещу преизбирането на Лукашенко, предаде Франс прес. Протестиращите са задържани за нарушаване на закона за масовите събирания. 363 от тях остават в ареста докато съдът разгледа нарушенията им.

Според полицията вчера са се състояли 42 протеста в различни райони на Беларус с общ брой участници 31 000 души. Според опозицията само в Минск са протестирали над 100 000 души.

 

Източник: Ruptly

Помощник на Лукашенко разговаря с протестиращите

Стотици хиляди на протест срещу Лукашенко на рождения му ден

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.