Първият учебен ден приближава с пълна сила, а с него и новите изпитания за родителите

Ако има нещо, което предизвиква в нас едновременно паника и вълнение с висока степен на радост, това със сигурност е първият учебен ден, особено ако сме родители. 15 септември наближава, а с него и новите изпитания, на които ще са подложени не само майките и бащите, но и техните наследници.

ЗАРАДИ COVID-19: Първият учебен ден ще струва по-скъпо

Преди да се качите на това подобие на влакче на ужасите, трябва да имате стабилна стратегия под ръка, взета назаем от преминали бойното кръщене. С тяхна помощ може да си осигурите известни гаранции, че ще се справите без огромна доза стрес и няма да влизате в преразход, само защото искате детето ви да има всичко на разположение.

Да започнем с примерен списък с необходимите пособия и консумативи за първия учебен ден. Той не е напълно изчерпателен, макар да включва основното и най-важното за един първокласник. За по-големите ученици обстоятелствата налагат известни промени, а броят на покупките може да се окаже дори по-скромен.

Нещата изглеждат най-общо по следния начин:

- Раница;

- Тетрадки;

- Несесер;

- Химикали и моливи;

- Бои, четки и блокчета за рисуване;

- Канцеларски артикули – острилка, ножица, лепило и т.н.;

- Етикети и подвързии;

- Учебни помагала;

- Облекло и обувки;

- Кутия и чанта за хранене

- Плюс ъпдейт за 2020-та: маски и дезинфектанти, като предпазна мярка срещу Covid-19.

Идва ред на 5-те стъпки към успешното сдобиване със стоки за ученика. Те могат да са ви изключително полезни за запазването на вашето спокойствие, като им се доверите, съобразно личните си потребности и предпочитания за пазаруване.

Обратно в час

Съвременните и ангажирани майки се водят основно от един принцип, когато се налага да се снабдят с различни видове специализирани стоки за кратко време. В друг момент биха се отправили към най-близката книжарница, но когато обемът на планираното пазаруване и размерът на сумите изглеждат внушителни, те оценяват и разнообразието от предложения в големите вериги магазини.

НЕИЗВЕСТНИ ОКОЛО СТАРТА: Тревогите на директори и родители за новата учебна година

Ако през летните месеци сме нарушили стриктната си организация и рядко сме следили седмичните намаления, сега е моментът да се върнем обратно в час. Да сме дисциплинирани и отговорни, солидарни с онова, което предстои да се случи и на децата ни в новия етап от живота им.

Включете децата в процеса на вземане на решения

Позволете на децата сами да изберат тетрадките си, да комбинират цветове и дизайн по свой вкус, да решават малки проблеми със собствени сили, стимулирайки ги допълнително за училищните занимания. Обмислете и набележете заедно покупките, разглеждайки актуалните оферти в Кауфланд брошура, където всяка година традиционно върви сезонната кампания, свързана с подготовката за училище. По ваша преценка, ако това няма да внесе напрежение, може да посетите съвместно дори самия обект, за да имате до себе си помощник в пазаруването и отново да насърчите желанието му за участие в задаващите се предизвикателства.

Точен бюджет с цел оптимизация на разходите

Вярно е, бюджетът може да бъде само приблизително точен, но винаги е за предпочитане да се движите в определени рамки, отколкото да не сте обмисляли този въпрос изобщо.

Как тече подготовката за първия учебен ден у нас?

Хубаво е да има и някаква ориентировъчна и по-ясна граница между онези покупки, които влизат в задължителния списък и другите, които просто ще ви изкушат в магазина. Винаги се появяват и непредвидени разходи, които също може да заложите в някакъв допустим за вас процент.

Повечето родители се подготвят и за сценария, при който би могло да се наложи да се премине към форма на дистанционно обучение. Това означава на разположение на децата да са и подходящите за целта устройства (таблети, компютри, смартфони).

В този смисъл редовното следене на офертите (онлайн каталозите на веригите) ще ви бъде доста полезно и не го подценявайте, когато целите да оптимизирате разходите си.

Удобството преди всичко – мислете практично

Първият учебен ден е неповторим празничен момент за всички – родители, ученици и преподаватели. Той обаче бързо отминава и само официалните тоалети, прибрани в гардероба, ще напомнят през следващите дни за него. Доминиращият фон е свързан с

реалните и ежедневни потребности на децата: удобно облекло, качествени и по мярка обувки, спортни принадлежности и т.н.

Не се стремете да инвестирате в скъпа и бляскава рокля или костюм, а насочете вниманието си към комплектите с бройки от блузки, клинове, бельо, чорапки, за да осигурите пълноценен комфорт за детето си през следващите важни за него месеци.

Зареждайте плавно и постепенно

Ученическите раници могат да бъдат попълнени абсолютно неусетно, ако започнете да действате още в края на лятото. Оставете бързането и суматохата за онези, които желаят да си причинят подобни емоции в последния момент.

Докато избирате хранителни стоки за вечерята, посещавайки периодично супермаркета, добавяйте в количката книжни изделия, флумастери, пластилин… Така много бързо, и доста ненатоварващо бюджета, ще отметнете списъка, след което облекчени ще забележите, че е останало съвсем малко, за да попълните изцяло липсващите ви количества и бройки за първия учебен ден.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.