У нас новата учебна година ще започне присъствено

У нас новата учебна година ще започне присъствено. При какви правила и с какви страхове? Мненията и различните гледни точки изразиха в „Събуди се” директори, учители и родители.

Как тече подготовката за първия учебен ден у нас?

‘Мисля, че нямаме друг избор, освен да започнем присъствено учебната година. Друг  въпросът какво ще последва след това. Това е най-доброто решение, тъй като децата от март не са в училище и то вече им липсва. Натрупват се дефицити, които касаят образователната им подготовка. Натрупват се и проблеми, които учителите очертават”, смята Вили Стойчева - директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София.

„Най-правилният и подходящ начин за започване на учебната година е присъственото обучение – и от образователна, и от психологическа, и от социална гледна точка. Имаме своите притеснения – че учител или ученик може да се зарази, но вече имаме и план”, обясни Данко Калапиш - директор на 107 ОУ „Хан Крум“.

Какви мерки срещу COVID-19 ще предприемат в европейските училища?

Директорите споделиха, че при заразен учител има няколко екшън плана. При всички случаи те трябва да процедират според предписанията на РЗИ. В 107-мо основно училище възпитателите са застраховани – директорът е сключил застраховка, която покрива и заразяването с коронавирус. Според Калапиш това е единственото, което той като работодател може да направи.

"Готови ли сме за учебната година?", питат родители, като предлагат 12 идеи за подготовка на децата в условията на корона криза.

При какви правила ще започне новата учебна година? (ВИДЕО)

„Това са идеи, които да подсетят родителите за някои неща, които да направят преди началото на учебната година. На първо място са разговорите с децата, за да могат да се успокоят и да разберат какво става. Важно е да чуем какво мислят те по въпроса и какво знаят. Другото важно за родителите е възможно най-бързо да влязат в контакт с училищата, за да могат и те сами те да се успокоят”, поясни Цвета Брестничка от Асоциация "Родители".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.