Захлаждане и валежи в последните дни на астрономическото лято

Последният ден от седмицата ще е горещ с температури следобед от 27 градуса в района на София до 32 в равнините и по долината на река Струма. В южната половина на страната ще се усеща вятър, но той ще е топъл и ще носи по-скоро задух, отколкото прохлада. В Западна България ще е ясно и слънчево, в централните райони ще има рехава облачност, на изток и най-вече на югоизток облаците ще са повече. Изолирани незначителни превалявания са възможни в някои крайни югоизточни райони.

Около крайбрежието - горещо време с динамична облачност, по-значителна по южните брегове. До 30 градуса ще достигне живакът в термометрите в най-топлата част на денонощието. Морето остава неспокойно с тенденция вълните да са по-големи във вторник –сряда, с височина на места до 3-4 метра.

Лятното време с лек привкус на есен ще се запази в хода на следващата седмица. Около първия учебен ден ще е ветровито, но топло. Дневните температури ще се колебаят около 30 градуса. В края на седмицата предстои захлаждане с преминаването на студен атмосферен фронт - още в четвъртък на изолирани места в Западна България, а в петък и на повече места в страната ще превали, на места и с гръмотевици. В събота се очаква и малко по-осезаемо понижение на температурите.

В следващите дни остава висок рискът от разпалване на пожари из сухите райони. Опасността е особено голяма там, където високите температури са в комбинация с горещ вятър. За днес такива условия има най-вече в Югоизтона България. Паленето на огън на открито е опасно.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.