Те са помогнали за легализирането на 2 трилиона долара

Нова финансова афера разкриха от Международния консорциум на разследващите журналисти. Този път обаче са замесени и най-големите световни банки.

Според  американски правителствени документи в периода между 1999 и 2017 г. са извършени подозрителни транзакции на стойност 2 трилиона долара из целия свят, включително и в България. Анализите твърдят, че по този начин банките са подпомагали прането на пари в особено големи размери.

Досиетата „ФинСен” е комплект от изтекли доклади за подозрителни парични транзакции, подадени към регулаторните органи. Според анализа световни банки са подпомагали схема за пране на пари, като са одобрявали въпросните трансфери, без да знаят източника или крайната дестинация на парите.

„Този проект цели да покаже океаните от мръсни пари, които минават през световната икономика”, заяви Ариел Каминер, редактор на американския портал „Бъз Фийд”.

„Банките нито са имали право, нито основание да забранят или да не извършат въпросните преводи, защото техни клиенти просто са наредили собствените си пари по един легитимен за момента на нареждането начин”, обясни финансовият експерт Емил Хърсев.

Според него самият факт, че въпросните документи съществуват доказва, че банките не могат да бъдат държани под отговорност.

„Самото наличие на доклади за предполагаема незаконна дейност, предполагаема, недоказана, е доказателство за това, че банката си е изпълнила задълженията”, смята Хърсев. „Администрациите не са реагирали”.

Изтекли документи проследяват трансфери на криминално проявени лица, включително Ружа Игнатова - българката, чиято мащабна измама с криптовалута й осигури четири милиарда долара. Поне 20% от докладите съдържат и адреси на офшорки.

„Престъпниците не перат парите си сами. Банките имат изключително важна роля, защото те са системата, чрез която тези пари ще бъдат преместени от тяхната държава, на някое хубаво, безопасно място”, обяснява Греъм Бароу, експерт по пране на пари.

„Тези регулации по отношение на мерките срещу изпиране на пари бяха въведени доста по-късно”, обясни Емил Хърсев.

Банката с най-голяма сума в изтеклите документи е Deutsche Bank. Трансфери на обща стойност над 1 трилион и 300 милиарда.

„Ние приемаме борбата срещу прането на пари и изтичането на капитал много сериозно. Тези разкрития не са нови за нас. От 2015 г. правим огромни инвестиции. Преди имахме 500 служители в сектора за борба срещу прането на пари. Вече са над 1500”, обяви Йорг Айгендорф, говорител на Deutsche Bank.

От началото на днешния ден, акциите на замесените банки отбелязват значителен спад на стоковите борси.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.