Колко повече са случаите при ученици, позлвали електронни устройства?

„През последните години се забелязва значително увеличение на децата с късогледство. А в България късогледството не е толкова широко разпространено, както в Азия, където при определени държави то е до 75%  от населението. Такъв е случаят в Сингапур. До голяма степен това е свързано със съвременния начин на живот”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” началникът на клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска” доц. д-р Александър Оскар.

Пик на деца с късогледство след онлайн обучението

Той обясни, че в практиката си изследва и причините за появата на късогледството. Пример за него бил недостигът на витамин “D”, но малко хора знаели този факт. Той предупреди, че приемането му от деца е много важно за тяхното развитие.

При късогледството много важни са генетичните фактори и дали детето има родител, който страда от същото. „Ако има такъв, вероятността да се развие и при детето е голяма, а ако и двамата го имат вероятността вече клони към 100%”, обяснява специалистът.

Според него факторите на средата също оказват сериозно влияние, защото при много деца се наблюдава късогледство, без те да имат родител, който страда от заболяването.  

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.