През тази учебна година около 400 деца ще учат чрез електронни устройства

„Само за няколко месеца - от март до сега, се е увеличило на късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства“. Това съобщи за БНР началникът на клиниката по очни болести в „Александровска болница“ д-р Александър Оскар.  

Красимир Вълчев: Няма планирано затваряне на училищата

През тази учебна година на около 400 деца ще им се наложи да учат чрез електронни устройства.

„Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение предполага допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър, а често - и на мобилни устройства, които са изключително опасни. Те са натоварващи не само за зрителната система, но и за детския организъм като цяло“, посочи още Оскар.

„Истината е, че човешките око и мозък трябва да се адаптират към реалността. За нас някак е странно и ние залитаме от едната в другата крайност, докато намерим разумния баланс между това изобщо да не използваме дигиталните устройства или пък изцяло да ги използваме”, каза още специалистът.

Самоизолацията и дистанционното обучение водят до депресия всеки трети ученик

„Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството. Един от най-рисковите фактори е именно прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Само в периода март-май имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. Дори се достигна до два диоптъра и половина увеличение за три месеца. Ако детето е било с минус два диоптъра късогледство, изведнъж става с минус четири и половина”, обяви специалистът.

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН: Училищата отвориха при засилени противоепидемични мерки

Съветът към родителите е, когато се налага да се използват дигитални устройства, това да става разумно. Десктопът винаги е за предпочитане пред таблета и особено пред телефона.

Офталмологът препоръчва, когато детето прекарва дълго време пред компютъра, задължително след това да излезе навън. Д-р Оскар подчертава, че е много важно да има достатъчно време за излагане на слънчевите лъчи, за да се образува витамин D.

Вълчев: 82% от родителите са за присъствено начало на учебната година

„Дефицитът на витамин D също има пряко отношение към увеличаването на късогледството при деца. За последната година сме изследвали витамин D при малки пациенти с късогледство. При 99% от децата има сериозен дефицит на това полезно вещество. Една от причините, разбира се, е недостатъчното време, прекарано навън. Това налага витаминът да се приема като хранителна добавка”, съветва още д-р Оскар.

90% от студентите искат присъствено обучение

Той препоръчва на всеки 20 минути да се гледа на 20 метра далечина за 20 секунди. Така очите могат да си починат.

„Това са много важни общи мерки, които съвкупно оказват влияние върху здравето - очното и нервно-психичното. Защото прекомерната употреба на дигитални устройства изключително много натоварва психиката на децата и тяхната нервна система. Те се превъзбуждат. Това също не трябва да се подценява”, заключи д-р Александър Оскар.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.