Целта ни е децата да прекарат максимално време в училище, заяви образователният министър

„Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва на дистанционно обучение. Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично”. Това заяви в предаването „Здравей, България” образователният министър Красимир Вълчев.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши. Тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост, мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда”, поясни министърът.

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН: Училищата отварят при засилени противоепидемични мерки

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Вълчев коментира и носенето на маски от децата. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища”, подчерта Красимир Вълчев.

Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини

Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън. „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не е толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска”.

По думите му всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи.

Още гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.