Епидемичната обстановка у нас се удължава до 30 ноември

Епидемичната обстановка в страната се удължава с два месеца, което означава, че продължават да се спазват мерките - маските в градския транспорт и обществените учреждения остават задължителни до края на ноември. Дистанцията е  препоръчителна, а мерките в детските градини и училищата ще продължат да се спазват. Въпреки всичко, случаите в учебните заведения и детските градини се увеличават. 

Удължиха извънредната епидемична обстановка

Седмица след старта на учебната година, случаите на заразени с коронавирус в учебните заведения продължават да се се увеличават.

Късно снощи стана ясно, че резултатите на двама педагози от 107-мо училище в София са сгрешени и всъщност са с положителни за COVID-19. Първоначално беше заявено, че пробите им са отрицателни. Така, заразените педагози в 107-мо училище станаха петима, което според директора към този момент не е толкова голям проблем.

„Няма да се наложи карантиниране на паралелките, тъй като те не са имали контакт с учениците”, заяви директорът.

Във Варна – 6-ма преподаватели от различни училища също са заразени с коронавирус. По данни на здравната инспекция в града общо 10 класа са поставени под карантина. Учебният процес в училище "Васил Левски“  днес беше възстановен, след като сградата беше затворена за дезинфекция.

Над 40 първокласници под карантина в Ямбол

Здравните власти следят ситуацията и в  Русе - 25 деца, учителка и чистачка от детска градина са под карантина, след като една от служителките даде положителна проба за коронавирус. Продължават да се издирват контактните на учителката, а на случаен принцип ще се направят проби на десет деца от групата:

„Освен дезинфекцията, тя ще бъде повторена след 48 часа, умишлено викаме професионалисти, защото все пак нещата са изключително сериозни, тук става въпрос за деца, ще се проведе днес извънреден инструктаж на персонала”, обясни директорът Райна Великова.

От днес две паралелки и Ямбол са поставени под карантина.

Междувременно кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка в страната и предложи закон за българския жестов език. Текстът  предвижда безплатна преводаческа услуга за глухите, а в училищата и детските градини да има предмет „български жестов език“.   

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.